Fredagsintervjuet

Leif-Kristian Garvik og hans mannskap er trolig Norges største Express-redere. Av i alt tre Expresser, er siste tilskudd i flåten NOR 693 “Salt 3” som vel er båten de blir å se ombord i under årets NM. Gutta har 2 bronser fra 2009 og 2011 på bortebane, og må nok tåle stempelet som en av årets favoritter når edelt metall skal utdeles den 1. september i Kvitturspollen.

1. Hvor lenge har dere seilt Express og hvilken region/seilforening tilhører dere ?

Skipperen og fordekkeren begynte å seile Express sesongen 2007 rett før NM i Ran Seilforening (Hordaland). Etter en helt grei 9.plass, så fant vi ut Express seiling var noe vi ønsket å satse litt på. Vi fikk med oss to gode kollegaer som med blandet erfaring fra konkurranse seiling, men som hver på sin møte kunne bidra til løfte teamet. Temaet har således mer eller mindre seilt sammen siden 2008/09.

2. Hvordan er båt og utstyr ?

Vi har vært så heldig og fått tak i gode båter fra Sverige – vi har de siste årene hentet to båter, begge er seilt av den mest meritterte Express seileren i Sverige, Michael Collberg – en hentet vi i 2008 og siste hentet vi i sesongen 2011. Den ene båten benyttes til trening og den andre båten står trygt og greit på henger og luftes kun når vi seiler NM. Båtene er likt satt opp – samme trimfunksjoner m.m. Vi har benytte oss av seilgarderobe fra Edman de siste 4 årene – bytter seil stort sett hvert år. Som fremgår er utstyret på topp – intet annet å skylde på enn skipper/mannskap når ting ikke fungerer på sjøen.

3. Hvilke ambisjoner har dere for sesongen og hvordan ser terminlisten ut ?’

Terminlisten er mer eller mindre spikret med NM i Bergen i som det absolutt store høydepunkt. I tillegg har vi ambisjoner om å delta på alle de 4 lokale rankingregattaene. Vi har videre ambisjoner om å delta på hver onsdagsseilas i Byfjorden fra 10.april og frem til midt september. Ambisjonen er å vinne den lokale rankingserien og ligge blant topp 3 under årets NM på “hjemmebane” (vi seiler normalt i enten Hjeltefjorden eller Byfjorden, slik at “hjemmefordelen” er at vi slipper å dra med oss båten over fjellet – NM avholdes som kjent enten på Korsfjorden eller Raunefjorden)

4. Hvem er normalt deres argeste konkurrent ?

Vi har etter hvert fått mange gode lokale Express team i Bergen men de vi normalt har de tøffeste fightene mot er Excena og SunExpress. For å ytterligere heve nivået i Bergen så er det viktig at matchingen blir tøffere og at enda flere båter melder seg på i toppen. Den aller største utfordringen for å få til ett enda bedre læringsmiljø innenfor Express seiling  i Bergen er at der bedrives meget spredt Express seiling. Flåten ligger meget spredt i stort sett alle fjordene våre, men for lange avstander til at vi møtes særlig ofte. Express klubben lokalt har jobbet med å få ett enda større miljø samlet i Byfjorden og har sågar fått fatt på rimelig leie av båtplasser for sesongen 2013 – ser således ut som om vi kan samlet 8-12 båter på onsdagsseilingen fremover. Dette vil være med å løfte nivået i enda større grad – spesielt manglende starttrening i store felt har vært en utfordring for oss som har deltatt i større mesterskap.

5. Hva er den råeste opplevelsen dere har hatt ombord (fart, broach, grunnstøting, mastebrekk, etc) ?

Kan ikke si at vi har opplevd noe spesielt rått i Express seiling – den beste opplevelsen med Express seiling må være spenningen man får med å starte i store felt, oppleve at dette er de små marginers idrett og at de rette manøvrene til rett timing, den rette trimmen, den rette fokus fra teamet gjør at man klatret på resultatlisten.  God fart har vi fått, gått på grunn har vi også og definitivt gått på noen gode broacher ,  men konkurransen i seg selv med like båter er det som er det aller råeste med å bedrive Express seiling.

6. Hva gjør dere når dere ikke seiler Express ?

Når vi ikke seiler Express, så er det for min del håndball som står på planen – trener ett lag med smågutter og spiller også litt selv. Videre er hele mannskapet aktivt i vintersesongen med skigåing både alpint og langrenn. Familie krever også sitt for hele teamet, så det blir viktig å planlegge seilsesongen og ikke minst bygge opp goodwill kontoen gjennom vinteren.  Vi er på pluss pt, men trenger nok enda mer før seilsesongen starter for denne sesongen blir en av de mest aktive på lenge. Man ligger ikke listen på topp 3 under NM uten å ha en god plan for hvordan dette målet skal nås. Når planen er lagt, så gjenstår det aller viktigste nemlig selve utførelsen……

…..sa Leif-Kristian Garvik, rormann ombord på “Salt”. De sender stafettpinnen videre til nok en Hordalandsbåt, nemlig “Sun Express” fra Åsane seilforening – selve kongene av Byfjorden…

Expressklubben Nasjonalt

22/02/2013