Færderseilasen 2012

 

 

Hele 35 båter var påmeldt til årets Færderseilas. I motsetning til den generelle nedgående deltakelsen i Færderseilasen, øker Expressklassen og er fortsatt den desidert største entypeklassen i denne seilasen. Det viser vår styrke som klassebåt !!

Vi fikk en seilas som inneholdt alt : sol, regn, null vind til masse vind. Utfordringene i år lå i å komme seg ut av indre Oslofjord så fort som mulig, da meteorologene lovet mer vind i ytre Oslofjord. Etter mange endringer i teten ut til Slemmestad, fikk en gruppe på 4 båter stikke av fra resten. “Hvergang”, “Impuls”, “Friistilt” og “Alibi” kjempet sammen opp gjennom første del av Drøbaksundet, mens vi andre ble liggende igjen lenger nord.

Da kveldsmørket senket seg skjedde det en del ting. “Hvergang” fikk stikke fra de 3 andre og var etter dette overlegne langt foran resten av feltet. “Impuls” og “Friistilt” kjempet ett slag seg i mellom, mens NOR 2, “Alibi” og “Xdama” kjempet noe lenger bak. Etter at sønnavinden fylte Drøbaksundet rundt midnatt, klarte de to sistnevnte å gli forbi “Impuls” og “Friistilt” ut mot Filtvedt. Resten av seilasen foregikk i flott sydøst som dreide syd og økte jevnt og trutt opp mot 10-11 m/s. “Hvergang” var i en klasse for seg og gikk i mål hele 37 minutter foran “Xdama”, som igjen hadde “Friistilt” og “Alibi” 5 minutter bak seg igjen. Dessverre for “Xdama” hadde hun vært litt hissig på grøten ved starten, og ble tillagt 2,5% tidsstraff pga OCS hvilket førte henne ned på 5 plass. NOR 2 fra Brevik stakk av med 4 plassen og “Impuls” endte på 6. plass.

Vi gratulerer gutta i NOR-236 “Hvergang ” – Trygve Leergaard, Esben Keim, Stein Broch Olsen og Kristoffer Sangvig-Jebsen med seieren !

Pga de varierende forholdene var det store strekk i Expressfeltet, noe uvant fra tidligere år med jevn vind. Som sagt var det 35 båter påmeldt. 33 startet og 31 fullførte……imponerende tall i en Færder der mange ga seg i stilla gjennom natten.

Neste år satser vi på å nå “supertall” igjen……kanskje vi igjen klarer godt over 40 båter i 2013 ?

Expressklubben Nasjonalt

12/06/2012