Fredagsintervjuet

7260431770_9d4541ef9c_b
Fredagens intervjuobjekt er ganske sikkert den personen i Norge som aktivt har seilt sin Express lengst. Tor Eriksen har eid “Calypso” i 30 år, og opplevd det aller meste av det som har skjedd i Expressklassen i Norge. I tillegg er han ildsjel med stor I i Bundefjorden seilforening, og bla ansvarlig for origobanen som vi alle seiler på der inne. “Calypso” er fast innslag på onsdagsregattaene i Bundefjorden, og i 2012 gikk de ikke glipp av en eneste regatta.
1. Hvor lenge har du seilt Express ?

Jeg kjøpte Expressen i 1983 etter anbefaling fra en venn som hadde seilt båttypen i et par år og var full av entusiasme. Jeg kom fra et svært aktivt snipemiljø, men ønsket meg da over i en noe tørrere og roligere båttype. Fant fort ut at de forventningene ikke holdt stikk, og at Expressen var en forvokst seiljolle med alle de fordeler og ulemper en jolle innehar. Rask, trimbar, lett manøvrerbar og våt. Jeg fant meg fort til rette i båten og har siden ikke hatt tanker om å bytte den ut med noen annen båttype.

2. Hvordan er båt og utstyr ? 

”Calypso” er i dag en helt annen båt enn den jeg kjøpte i `83. Vant og stag er byttet ut, båten er gjort stivere, dekkslayout er forandret flere ganger og moderne seil er gjort flatere og mer effektive. I tillegg er undervannsskroget gjort optimalt. Med dagens ”Calypso” ville jeg nok seilt rundt båten anno 1983.

3. Hva er det beste med Expressen ?

Det beste med Expressen er at det er,- og alltid har vært,- en levende, aktiv regattaklasse som tiltrekker seg gode og ambisiøse seilere. Toppsjiktet blant norske Express-seilere begynner å nærme seg svensk nivå, og det er skyhøyt.

I tillegg er båten lettseilt,- man kan fint seile den alene. Den er brukbar som turbåt og den henter opp den fleste andre seilbåter på tur. Er man regattaseiler så er men det, også på tur!

4. Hvordan har Expressmiljøet og utviklingen i Norge endret seg i denne lange tiden du har hatt “Calypso” ?

Expressmiljøet har alltid vært preget av entusiaster og av dyktige konkurransefolk, selv om ambisjonene nok må sies å ligge noe høyere nå enn tidligere. Det er ikke uvanlig at de ivrigste nå reiser ut for å møte svensker og dansker på deres hjemmebane. Tidligere lot man svenskene komme hit og vinne som de ville. Det er det slutt på. Svensker som deltar på norske baner nå må slite hardt for å hevde seg i toppen.

5. Hva er ditt største øyeblikk regattamessig i Express ?

Mitt morsomste øyeblikk i båten var vel da jeg slo Andreas Abildgaard i finalen i den første matchracingen for Expresser her i Norge. Mange gode seilere var da slått ut underveis til finalen. Ellers har jeg hatt mange minneverdige øyeblikk i Expressen, som spinnakerlens i 18 sm på natta utenfor Bolærne under Færderseilasen. Da sjøsprøyten sto som en grønn vegg på to sider av baugen i flere timer.

6. Hva planlegger dere å seile i 2013 ?

Mine planer for 2013 er først og fremst å holde mitt barnebarn, Trym, bak meg på regattabanen. Etter å ha seil med meg i noen år har han nå kjøpt egen Express og har store planer om å gruse meg. Vi får se…..

…sa Tor Eriksen, rormann på “Calypso”. Skulle det utrolig nok være noen som har seilt sin Express lenger enn Tor, tar vi gjerne mot tips. Neste fredag møter vi “Lucky Duck” fra KNS…..

 

Expressklubben Nasjonalt

22/03/2013