Fredagsintervjuet

SWE 2015 foto Thomas Johansson

Stefan Falkenberg er en av de drivende Expresskreftene i Sverige. Han er svensk mester, regelansvarlig i Sveriges Expresseglare, har bygget sin Express SWE 2015 selv i tillegg til å ha forsynt en mengde Expresser med lukegarasjer, vinsjforhøyninger og løygangsystemer. Med andre ord : trenger man noen lekre detaljer til en Express, er veien til Kungsbacka kort….

1. Hvor lenge har dere seilt Express og hvilken region/seilforening tilhører dere ?

Jag köpte min första Express 2001 och deltog i Express SM 2002 i Marstrand med hela 92 båtar på linjen, det var självklart en vitamininjektion och ett skäl till att jag seglar Express. Vi Seglar mest på Västkusten (Långedrag GKSS) där vi även har en landplats och kran

2. Hvordan er båt og utstyr ?

SWE 2015 är den senaste i Expressflottan och byggdes 2010, Min bakgrund som båtbyggare och formskapare  har självklart präglat  mina Expresser 2003 tillverkade jag luckgaraget som i dag sitter på ca 100 Expresser runt om i Norden. Där efter konstruerade jag kölformen PLX 4 (Falkenbergskölen), vingar, winchförhöjningar och skotbänk.

3. Hvilke ambisjoner har dere for sesongen og hvordan ser terminlisten ut ?

Ja i år har det kört i hopp sig rejält för vår besättning, nära väns bröllop, semestrar, jobb mm. har hamnat olyckligt i år.. Vi skall ha ett planeringsmöte i veckan.

4. Hvem er normalt deres argeste konkurrent ?

Alla såklart. Det finns så många duktiga seglare.

5. Hva er den råeste opplevelsen dere har hatt ombord (fart, broach, grunnstøting, mastebrekk, etc) ?

Under mina år i Express finns det självklart många upplevelser. Mastbrott med SWE 826 så klart en synbar upplevelse, men vad slår en kryss på marstrandsfjorden 5-8 m/s och en stor sol på klarblå himmel.

6. Hva gjør dere når dere ikke seiler Express ?

Min familj betyder mycket för mig och jag ägnar all övrig tid med dem. Där utöver driver jag SFP Bygg Ab och jobbar med husbyggen renoveringar mm, även SFP marin & design driver jag, som säljer det mesta till Expressen som så klart ovan nämnda plastdetaljer men även rostfritt, rutor, deckslayout mm.

……sa Stefan Falkenberg, Expressguru, eier og fordekksmann på SWE 2015 “Henri-Lloyd”. Teamet er også flinke til å lage filmer, og er noen av driverne bak “X-race TV”. Her er noen filmer de har laget om båtmekk og seiling :

Teamet http://youtu.be/Y1nF489ZgCU

Layout http://youtu.be/X4UoYrB3vqs

Långedrag http://youtu.be/qkk2VqUoRyI

Neste fredag møter vi en av fruktene rekrutterings-Expressen “Asbjørg” i Oslo seilforening har båret, nemlig jenteteamet “Asbjørn”.

Expressklubben Nasjonalt

04/04/2013