Fredagsintervjuet

For å korte ned ventetiden til det hellige øyeblikk da kjølen bryter vannskorpen, kjører vi hver fredag ett intervju med ett Expressteam. Først ut er NOR 239 “Excena” med The Wickmanns ombord som seiler for Bergens seilforening. Gutta tok sølv under NM i Tønsberg i fjor, og blir nok en hard negl for oss andre når NM går på hjemmebane i år.

Hvor lenge har dere seilt Express og hvilken region/seilforening tilhører dere ?

Båten vår “Excena” ble anskaffet i 2009 og vi har seilt Express siden da. Hun ligger i Bergens Seilforening hvor jeg tidligere har seilt Europajolle og litt Tur og Hav.

Hvordan er båt og utstyr ?

Bunnen skal være optimert og sparklet etter reglene.  Etter omtrent 100 dugnadstimer med pussing og fjerning av ørti-og-fem lag selvpolerende bunnstoff i 2010 ble den også glatt og fin. Dekkutrustningen er funksjonell, men langt fra råflott. Enkelte har jo kommentert at vi nesten driver risikosport med enkelte av tauverkene og blokkene som blir fikset og gjennbrukt sesong på etter sesong. Det er mulig det blir en ekstra shoppingrunde hos seilmakeren i forkant av 2013-sesongen for å bytte de aller mest skrikende blokkene, når du først får meg til å nevne det. 

Hvilke ambisjoner har dere for sesongen og hvordan ser terminlisten ut ?

Terminlisten er ikke lagt ennå, men det er klart at NM i regi av Bergens Seilforening blir et absolutt høydepunkt. Når det gjelder ambisjonsnivået, så kan vi jo ikke legge listen noe lavere enn for sist mesterskap… Nivået på båtene i toppen av expressklassen er jo skyhøyt, men vi drømmer jo likevel om å havne på pallen.

Hvem er normalt deres argeste konkurrent ?

I regionale regattaer med stabile forhold er det båten “Salt 2” med Leif Kristian Garvik og co vi opplever er den giftigste av konkurrentene, men når vi seiler på Byfjorden opplever vi at det er ringrevene fra Åsane seilforening som må følges mest med på. I hjemmeforeningen er det gjerne “Ebba Grøn” eller “Krutlisa” som er farligst blant konkurrerende Expresser.

Hva er den råeste opplevelsen dere har hatt ombord (fart, broach, grunnstøting, mastebrekk, etc) ?

Hehe.. Her ville nok min kone blitt strålende fornøyd om jeg svarte at det var da hun sa ja til å bli min hustru en varm junidag på Korsfjorden i 2009…Men i fjor bl.a. opplevde vi å det vanvittig råe i å kjempe i stødige 11 knop på lens med flatt hav og 35 knop vind. En heftig og plutselig vindkule fra ingensteds kom og omtrent bare krasjet inn i båten bakfra. Trykket i spinnakeren gjorde at fallet til slutt ble dratt rett ut av avlasteren/cleaten. Det var det beste adrenalinkicket i 2011.  Vi hadde også en pussig og for vår del ekstremt morsom opplevelse under NM i Tønsberg i fjor, da vi seilte oss opp fra en noen og tjuendeplass for til slutt å vinne hele racet. Jeg tror jeg heller vinner i lotto enn at jeg opplever akkurat det igjen.

Hva gjør dere når dere ikke seiler Express ?

Av fritidsaktiviteter så går det mye tid med på blant annet ski og jakt. Det fordeler seg heldigvis rimelig greit utover kalenderåret. Spør du om vi blir med på et rimelig stort sykkelritt kan det også godt hende vi  allerede er påmeldt der også.

….sa Carl Olav Wickmann, rormann ombord. Han har sendt stafettpinnen videre til NOR-693 “Salt 3”, så ergo kommer vi tettere på en annen medaljekandidat til NM fra Hordaland neste fredag.

Expressklubben Nasjonalt

07/02/2013