God Jul og et heidundrande nytt år!

god jul

Det er julaften 2015 og en hvit jul kan man tydeligvis se lenge etter. Vinden piper i hushjørnet og noen våte grener klasker slapt mot ruta. Et engstelig øyeblikk sender en tanke til Regattamaskinen der ute i vinden, håper den ligger greit. Juletreet står ferdig pyntet i all sin prakt og under ligger det et mini Mount Everest av pakker. Til og med bikkja til mor og far har gjort en hederlig innsats på den fronten i år. Det har forøvrig bikkja til tante og onkel også, men den har bare handlet til andre hunder… Vi må nok ta en alvorsprat, den og jeg.

En tidlig og stille morgenstund i høytiden får man tid til å reflektere over et herlig seilår. 2015 har vært nok et fantastisk år for Expressklassen med skyhøy deltakelse. Antallet medlemsbåter har holdt seg de to siste årene på 139 båter. Ganget opp med et snitt på 4 i hver båt er det 556 seilere i Expressklubben, det er mange gitt hvor mange kappseilere vi har i Norge. De to store høydepunktene for klassen var Nordisk mesterskap på Hankø med 45 båter og Norgesmesterskap i Stavanger med 52 båter. Det er ny rekord på Vestlandet og vi kan ikke annet enn ta av oss hatten for Stavanger seilforening.

En gammel plastbåt fra sent 70-/tidlig 80-tall er blitt folkeregattabåten og det står den seg på. Skal du bli god i entypeseiling i Norge er det Express du må seile, sies det. Faktisk ble årets Norgesmesterskap i Express uhøytidelig kåret til det vanskeligste Norgesmesterskapet å hevde seg i. Kongen døpte båten sin midlertidig om til “Radiobilen”… vi har med andre ord blitt en utfordrende klasse å seile i. Fra nå av blir det viktig å få til teknisk gode baner som er trygge å seile, samt gir rettferdig konkurranse. Det er to vidt forskjellige ting å seile i felt med 50 båter kontra 20. Vi trenger gode sosiale arenaer for skitsnakk og seilprat. Aller viktigst blir det å holde det like gøy for alle, for det er jo derfor vi driver med dette. For å ha det gøy, sammen med andre likesinnede.

Vi har diskutert lisens med forbundet. Vi har lånt bort båter for 3. år på rad til Mesternes mester og til student-NM. Vi har brukket rundt 12 master både her og der og vi har hjulpet hverandre med å skaffe nye slik at vi rekker neste regatta. 7 foreninger hadde lyst til å arrangere Norgesmesterskapet 2016 for oss, noe som bare er fantastisk hyggelig. Vi skulle gjerne sagt ja til hver eneste en av dem.

Én ting slår meg med Expressklassen i julerefleksjonen. Den består av et stort knippe fantastisk fine mennesker. Fine, sosiale mennesker som uten å blunke gir hverandre råd, tips og hjelp slik at en selv kan bli en bedre seiler og ha det enda morsommere på vannet. En trenger ikke se lenger enn til Facebookgruppen for å se at det bugner med gode råd og hjelp. Det er en viktig egenskap å ta vare på. Det bygger miljø og det gir enda bedre seilere.

2016 står og skraper på døren, sola har snudd og med det betyr det at vi er på vei mot ny sesong fremfor vekk fra den forrige. Over nyttår vil vi publisere terminlister for øst og vest, men før den tid kommer skal jula nytes.

Pass på å fortelle dine nære og kjære at du er glad i dem. Nyt julematen, ferien og roen den bringer med seg. En riktig så god jul og et godt nytt år til alle dere. Vi sees i 2016, klare for nye konkurranser.

Camilla Foss Hanssen
Leder Norsk Expressklubb

Expressklubben Nasjonalt

24/12/2015