North Speed Clinic. For en fantastisk dag!

Lørdag 14. mai startet på bryggen til Oslo Seilforening klokken 08:00, i knall sol og blikk stille vann. Flere båter hadde tatt veien fra andre klubber for å delta på North Speed Clinic, del 2.

Det ble en bra start der mange hadde forberedt seg med målebånd, tuning guides og tensionmålere av ulike typer. ALLE var ivrige etter å kun fokusere på trimskalaer, måle opp riggen og markere så mye som mulig. Alle hadde sitt å styre med uansett behov.

Da teamet fra North Sails kom klokken 08:30 fordelte de seg på tre båter og kom med tips og råd, og hjalp til å sette riggene, til alle hadde nærmest perfekt “base” (referanserigg).

Presis klokken 11:00 kom solgangsbrisen drivende inn fjorden som servert på en fjøl. 13 båter kom seg utpå for å trene og prøve ut alt i praksis. Vi skulle også gå videre i kurset ved å trene på boathandling og velge riktige prioriteringer på banen. Det ble lagt opp til harestart og korte baner.(150m) Det var i korteste laget, men det var eneste løsningen for ikke å bli stanset av havnevesenet.

Vi fikk testet båtene, båt mot båt, ulike trimmvarianter og ikke minst en haug med rundinger, som rett og slett ikke kan bli bra nok. Vi fikk øvd oss på å seilt hele legger med og uten bom på spinnaker. Fokuset var hele tiden å få spinnakeren til å stå uten å fokusere på noe som helst annet. Bom og fokk kom som siste pri. På de 150 metrene med lens hadde vi mellom 10-15 jibber. Det blir man bedre av – og ikke minst så er det noen som får bedre kondis av det:) Og det blir fort fokus på rullejibber og rulleslag, for noe skal en jo fylle treningstiden med.

Nesten som bestilt kom det mer og mer vind inn fjorden og vi fikk sett hva som skjer med seilene når riggen var satt til “base”, og skulle vært skrudd opp en mot mer vind. Det var tydelig og fint å se tingene akkurat som ut av skoleboka.

Northteamet freste rundt og kommenterte, rettet på, filmet og ga ordre på treningsopplegg videre. Utrolig bra og få beskjed på banen om hva det er en gjør feil og hva som skal trenes på.

Vel i land var alle mer enn ivrige med å hjelpe hverandre, å komme med tips, ta nye mål, luke vekk usikkerhet. Ikke minst fikk alle hjelp til videre utvikling av både utstyr og mannskap av teamet til North.

Konklusjonen av en slik dag er rett og slett at dette er noe alle og enhver trenger. Det er altfor ofte at en bruker tirsdag/onsdagsregattaer til å seile regatta og ikke trene på å bli bedre. det blir sjelden nok trimming og testing (som er synd) fordi en er for opptatt av å henge med. Det er rett og slett herlig å være på brygga og på fjorden, når alle har et fellesfokus på trening og prøving og har kun ETT fokus – og det er å LÆRE!

Som nevnt i en kommentar så tror jeg vi alle kommer til å ha maks glede av neste torsdag da vi skal debriefe og se ting på video . Så møt opp selv om du ikke var der og få med deg noen et par begivenhetfulle timer – og bli bedre, det har ikke skadet noen.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mathias Friis

15/05/2011