Under presenningen

hvergang

“Hvergang” og “Grønne Pølser” laget er kjent for de aller fleste Express-seilere. Gutta har vært aktive i klassen i ca 15 år og har stukket av med 3 NM gull. Til sesongen har de fått om bord Terje Wang, en mann som har forsynt seg grovt av premiebordene både internasjonalt og nasjonalt hovedsakelig i Yngling og Soling (noen som husker Kjappfot ??). Til daglig finner man Terje på loftet til Gran Seil på Snarøya. Vi har tatt en prat om sesongen og det nye Expressdesignet til Gran.

Har du noen bakgrunn i Expressklassen ?

Jeg har seilt med Marius Nissen-Lie i hans Express ”Crazy Me”. Har også seilt inn 2 sølvmedaljer som rormann i NM da Marius ikke hadde anledning til å seile selv. Tønsberg og Fredrikstad Seilforening arrangerte. Vi ble beste norske båt sist Oslo Seilforening arrangerte Express Nordisk (2006, red anm). Tror vi har noen medaljer sammen fra Nesodden NM og Oslo Seilforening langt tilbake i tid. Jeg har vært om bord i en Express før kan jeg minnes.

Du har jo en mengde VM og EM i alle valører i Yngling og Soling. Er båtfølelsen og erfaringen i disse klassene direkte overførbar til Expressen ?

Expressen kommer heller i kategori med 11-meteren og Melges. Expressen skiller seg ut ved at den ikke har særlig overheng og oppleves som kort og kontant å håndtere i rundinger. Presisjonen og følelsen av at den går fort er en genistrek fra konstruktøren Peter Norlin i 1978. Jeg tror nok at båtens byggetekniske løsning med solid, men ikke for tunge utførelse er mye av grunnen til at båten fremdeles er populær i dag. For øvrig har jeg to VM sølv i 11-Meter også.

Du skal jo seile med Hvergang teamet i år. Hvilken rolle skal du ha om bord, og hvem vil seile i de andre posisjonene ?

Vi skal dele på oppgavene. Jeg tror Stein hjelper til på fordekket. Esben sitter foran Trygve eller undertegnede, hvor vi bytter på å styre. Styring og taktikk, kanskje noe storseil trim……Jøss, dette blir interessant!

Med deg om bord går Hvergang over til Gran seil. Hvordan er det nye Airflow designet for Express, og hvilke endringer har dere gjort ift den gamle modellen ?

“Airflow” konseptet er tanken om at vi skal redusere luft motstanden i seilene ved å legge spileposene i “flow” retningen på vinden. Hvis vi skulle ha spiler på kjølen ville vi nok være nøye med at de ikke sto på skrå i forhold til vannstrømmen…. Vi har gjort en rekke andre justeringer fra den vellykkede 2013 modellen. Praktisk har vi forandret vindu i storseilet slik at det blir lettere å holde oversikt i lite vind også. Styrkemessig har vi utviklet forsterkningene til å bli mer formstabile. Teknisk har vi justert akterlig innsving mellom spilene for å gi seilet lenger levetid og lettere trimbarhet. Formgivingen i selve seilet er også optimalisert gjennom vårt meget velutviklede konstruksjons program som kjøres på vertikal og horisontal skjerm for best detalj styring……….Dette var bare litt om storseilet, vi har gjort tilsvarende for fokken. Den blir letter å trimme med jevn inngang langs hele forliket som følge av øket mothold men allikevel elastisitet langs forliket. Seilet vil derfor ikke henge på forstags hakene i same grad som tidligere modell. Vi har samtidig løst alle problemer som du ikke vist at du hadde.

Hvordan ser terminlisten ut for dere, og hva er målene deres ?

Jeg ser veldig frem til å få være med i miljøet på Lille Herbern i igjen. I gamle dager når jeg seilte A-jolle fikk jeg min opplæring av Erik Pettersen EP. og Tore Tjøme. Barna i Bygdøylund kom seilene gjennom gjørme bukta til Lille Herbern, noen ganger uten spristake hvis solgangs brisen var for sterk. Bonusen etter tirsdags seilasene blir middag i klubben håper jeg. Hvis jeg tabber meg ut må jeg sykle hjem på tom mage. Ellers ser jeg veldig frem til SM i Marstrand og NM som høydepunkt og kanskje Hankø Race Week. Håper det blir tid til trening også! Jeg savner gode forberedelser. Det har vært mye skyting med hagle fra hofta i de senere årene, som regel treffer man noe, men man kan ikke være sikker på hva.

Expressklubben Nasjonalt

14/02/2014