Under presenningen

Hexa

Vi kjører i gang med en ny intervjuserie som skal løpe frem mot sesongstart…… I denne omgang tenkte vi konsentrere oss om unge og/eller nye lag i klassen. Først ute er NOR 608 “Hexa” fra Bundefjorden som har lagt den første sesongen i Expressen bak seg. Laget består av unge seilere med Trym Christensen som rormann.

Hvor lenge har dere seilt før dere begynte å seile Express ?

Vi eide en Maxi 68 da vi gikk på videregående, som vi kun brukte til tur. Denne hadde vi i 3 sesonger. Ellers har jeg seilt med expressen Calypso der min morfar, Tor Eriksen, er skipper. Jeg var mannskap på Calypso i fire sesonger før jeg valgte å gå til anskaffelse av en egen båt, sammen med to kamerater i 2013. Spinnakertrimmer på båten har en sesong i Calypso som step- in mens jeg var i militæret. De to andre har knapt nok seilt før. Så i forhold til regatta er vi et nokså uerfarent mannskap.

Med tanke på at dere er relativt unge, hvorfor valgte dere Express til fordel for mer moderne, planende båttyper ?
Expressen er morsom å leke seg med. Den er svært enkel å håndtere, men har allikevel så utrolig mange muligheter for trim og justeringer. Ettersom to av oss har seilt express tidligere, følte vi at vi hadde noenlunde kjennskap til båten, samtidig som vi ønsket å lære langt mer om den. At det er en stor klasse både i BSF og i Oslo var også et stort pluss. Men det er nok ikke til å komme bort ifra at min morfar også hadde stor påvirkningskraft under valget av båt. Uten han ville aldri interessen for express, eller regattainteressen i seg selv vært til stede.
Dessuten er det en kurant turbåt som vi bruker også utenom sesong, enten det er i Bundefjorden eller rundt Skagen.

Hvordan er båtens tilstand, og hvilken seilmaker bruker dere ?

Båten er fra 1980, men er allikevel i god stand. De tidligere eierne har dog vært ivrige på å prøve ut alternative plasseringer på blokker, spinnlokker mm, så taket over kahytten kan se ut som det er blitt pepra med maskingevær. Dette gjør også at båten kun kan kalles noenlunde tett. Ellers er vi meget fornøyde med fart i båt, høyde under seiling osv, så feilen ligger åpenbart hos mannskapet dersom det går dårlig.
Så langt bruker vi seilene som fulgte med. Disse er fra North Sails, og er 2 sesonger gamle. Vi er godt fornøyde med dem, så det spørs om det er noe poeng å bytte seilmaker når den tid kommer.

Har dere noen mekkeprosjekter på båten før sesongen ?

Det første blir åpenbart å shine opp hyttetaket, slik at kulehullene ikke syns lenger. Dette vil forhåpentligvis medføre at vi får en tett båt også. Utover dette tror jeg nok først og fremst at oppkjøringen til 2014- sesongen kommer til å dreie seg om utskiftninger fremfor mekking. Vi må blant annet få logg på plass, samt en del nytt tauverk og en bøyle i akterstagget ved mastetoppen. Det begynner å bli litt irriterende at storseilet ikke slår helt over av seg selv under lite vind…

Hva er målene for 2014 sesongen ?

Det store målet for 2014 sesongen er å få en høvelig god plassering under NM i Oslo. Vi gleder oss stort til dette, og kommer nok til å ha NM i bakhodet under hele sommeren. Under serien i BSF har vi ligget midt på treet eller i nedre sjikt under 2013- sesongen, så vi håper å kunne klatre til øvre halvdel i løpet av 2014. Videre håper vi på en like god eller bedre plassering i færdern, der vi kom på 10. plass i fjor.

Hva er den mest morsomme opplevelsen med båten så langt ?

Vi er ennå et ungt team, og har derfor ingen spektakulære opplevelser å vise til så langt. Skal jeg trekke frem noe spesielt moro, blir vel det først og fremst tragikomiske opplevelser som det jo har blitt en del av i kampens hete. Jeg visste for eksempel ikke om jeg skulle le eller gråte, da vi under starprosedyren til færdern oppdaget at det kom røyk ut av kabinen. Vi fikk avverget brann, men det viste seg at loggen var røykkilden. En stk. kaputt logg og 10 min til start. Et ønske for 2014 blir derfor å kunne se farten sin under færderseilasen.

Expressklubben Nasjonalt

17/01/2014